Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Niittyheinäkaura (hoikka)
(Arrhenatherum elatius)
LC
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 15.1.2016
 
 

 

arrhenatherum elatius

   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Niityheinäkaura on monivuotinen mätästävä heinäkasvi. Sen korsi on kalju ja kiiltävä, tuppi alaosastaan umpinainen, kieleke lyhyt ja tylppä. Lehti on 4 - 10 mm leveä ja pitkäkärkinen. Kukinto on kapea pysty röyhy, tähkylät kaksikukkaiset ja niissä on yksi vihne, joka on pitkä ja polvekas.

Koko: 50 - 150 cm

Kasvupaikka: Niityillä, merenrantakivikoissa, tienvarsilla.

Levinneisyys: Etelärannikolla melko yleinen, sisämaassa harvinainen ja satunnainen piennarkasvi.

Mikrosienet:

Muuta: Harvinaisempi alalaji on mukulaniittyheinäkaura (ssp. bulbosum)

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Niittyheinäkaura on löydetty Luopioisista Rautajärvelle johtavan tien varsilta, erityisesti Pihtisamalmen kohdalta. Erilliset kasvustot sijaitsivat ojassa tai tien vastapenkereessä lähellä kirkonkylän läntistä risteystä sekä Niittylahdessa. Kasvustot ovat muutaman neliön suuruisia ja vaikuttavat vanhoilta. Kuitenkaan 90-luvun puolivälissä, kun tein kirkonkylän ruudun kokonaisselvitystä, en sitä tältä nyt löydetyltä paikalta havainnut. Pihtisalmen kasvustot (10 kpl) ovat vuodelta 2022. Kasvustot eivät näy kartasa,

Lauri Oesch löysi heinän inventoidessaan tienreunuskasveja kesällä 2011. Osa kasvustosta oli niitetty, mutta tien vastapenkereen heinät olivat säästyneet ja ehtivät kukkaan. Itse löysin Niittylahden kasvuston vähän myöhemmin.

Kasvustojen tilaa tulee seurata.

Kirjallisuustiedot

 
    arrhenatherum elatius