|
|
Lajikuvaus
Kuvaus: Rantanukkasammal kuuluu nukkasammalten (Dicranellaceae) heimoon. Samassa suvussa on 10 vaikeasti toisistaan erotettavaa lajia. Sammal on matala, vihreät lehdet tuppimaiset, tasaisesti teräväksi kärjeksi kapenevat. Pesäkeperä on punainen. Punainen pesäke pallomainen, hieman vino ja epäsymmetrinen, sileä, kaulakyhmytön. Pesäkkeet yleisiä, niiden soluseinät paksut.
Koko: Pieni, n. 1 cm korkuinen sammal, joka kasvaa peitteinä tai pieninä tuppaina kivennäismaalla.
Kasvupaikka: Rannoilla, lammikoiden vesirajassa, ojien ja teiden kosteilla pientareilla, paljaalla maalla.
Levinneisyys: Kaakkoinen laji, harvinainen ja paikoittainen Etelä- ja Keski-Suomessa.
Muuta: Pioneerilaji.
|
|
Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa
Rantanukkasammal kuuluu lehtisammaliin ja se on harvinainen Luopioisissa.
Sammalta on etsitty rannoilta ja vanhoista hiekkakuopista niiden pohjalla olevien vesilätäköiden reunoilta. Tällaiselta paikalta se sitten vihdoin löytyikin Padankoskelta. Hiekkarinteestä vietiin maata muutama vuosi sitten rakennustyömaalle ja pohjalla oleviin monttuihin kertyi vettä. Sammalta kasvoi näiden monttujen reunoilla melko kattavasti (kuva 3). Toinen kasvusto löytyi ojamaiden läjityspaikalta Säynäjärveltä.
Kuvat on otettu Padankosken esiintymästä.
Maastotuntomerkki: Kapeat vihreät lehdet, punainen itiöperä, pallomainen vino pesäke, jonka nokka lyhyt. Luopioisista on löydetty monta muuta hyvin samannäköistä nukkasammallajia. Myös karvasammalet (Ditrichum) ovat hyvin samannäköisiä (itiöpesäke pitkä).
Vertaa seuraaviin
Törmänukkasammal
Tuppinukkasammal
Ojanukkasammal
Äimänukkasammal
Keltanukkasammal |
|