Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Kevätvuohenjuuri
(Doronicum orientale)
r/e
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 1.2.2016
 
 

 

Doronicum columnae

   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Vuohenjuuri on monivuotinen asterikasvi. Se on lähes kaljuvartinen, yksimykeröinen, rönsytön kevätkukkija. Varsilehdet ovat puolisepivät, hampaiset, alalehdet ruodilliset ja herttamaiset, karkeahampaiset, tyvilovi on syvä ja selvä.

Koko: 20 - 40 cm

Kasvupaikka: Puutarhat ja pientareet.

Levinneisyys: Koristekasvi, jota toisinaan tavataan viljelyjäänteenä puutarhoista tai pihakarkulaisena asutuksen piiristä. Tätä lajia ja sen sukulaisia viljellään lähes koko maassa. Villiytyy harvoin.

Mikrosienet:

Muuta: Erotetaan rinnakkaislajeista helpoimmin alalehtien rakenteen avulla.
Muita koristeena käytettyjä vuohenjuuria: pikkuvuohenjuuri (D. columnae), isovuohenjuuri (D. plantagineum), suvivuohenjuuri (D. pardalianches).

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Vuohenjuuri on alueella yleinen koristekasvi ja toisinaan löydetty jäänne tai karkulainen.

Sen kasvustot sijaitsevat pihapiirissä, puutarhan reunoilla tai ojanpenkoissa. Kasvustojen alkuperä on puutarhoissa tai roskakasoissa. Pari kasvustoa olen löytänyt yli sadan metrin päästä lähimmästä talosta.

En ole erotellut lajeja toisistaan, vaan merkinnyt muistiin kasvin nimellä vuohenjuuri, joten en osaa sanoa ovatko kaikki löydetyt kasvustot olleet samaa lajia. Siksi en ole löytöpaikkoja myöskään museoihin ilmoittanut. Kevätvuohenjuuri on tässä lähinnä esimerkkinä Doronicum-suvusta.

Kirjallisuustiedot

 

 
    Doronicum columnae   Doronicum columnae