Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Keväthanhikki
(Potentilla crantzii)
 
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 1.2.2016
 
 

 

potentilla crantzii

Kuva: Kirsi Oesch

Vertaa Rätvänä Ketohanhikki
  Peltohanhikki Saksanhanhikki
   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Keväthanhikki on monivuotinen ruusukasvi, jonka varsi on rento/koheneva, karvainen ja punertava, lehdet kolmisormisia alimmat viisisormisia, kukat ovat keltaiset ja terälehden tyvessä sisäpuolella on oranssi täplä.

Koko: 5 - 30 cm

Kasvupaikka: Kedoilla, kallioilla pientareilla.

Levinneisyys: Jokseenkin yleinen Etelä-Suomessa ja Lapissa. Väli-Suomessa harvinainen.

Piensienet:
hanhikinruoste (Phragmidium potentillae)

Muuta:

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Keväthanhikki on alueella harvinainen ja niukka kasvi.

Kasvista on kolme vanhaa löytöä (Jorma Soveri 1932, Irja Ahonen 1927 ja Kaarlo Linkola 1926), jotka kaikki on ilmoitettu 10 x 10 km tarkkuudella (680:38). Löytöpaikka voi siis sijaita kirkonkylässä vanhalla hautausmaalla.

Vanhalla hautausmaalta löysin kasvin 80-luvulla. Siellä sitä kasvoi niukalti ja löytyi vielä 90-luvuillakin. 2000-luvulla kasvia ei pitkään aikaan löydetty, kunnes kesällä 2009 se taas kukki vanhalla paikallaan. Versoja oli silloin vain kaksi kappaletta.

Kesällä 2009 Lauri Oesch löysi uuden kasvuston Rautajärven kartanon perinnebiotooppihaasta muiden hienojen kasvien seurasta.

Uusin tieto on kesältä 2011, jolloin sain tietää kasvin kasvavan Käenniemen alueella useammassakin paikassa pihassa ja niityllä. Siellä kasvilla on vankka elintila ja sen kasvupaikoista huolehditaan.

Kirjallisuustiedot

 
    potentilla crantzii