Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Rantahernesara
(Carex viridula)
LC
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 15.1.2016
 
 

 

carex viridula

 

Vertaa Keltasara
  Kalvassara
  Virnasara
  Pallosara

 

 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Hernesara on monivuotinen sarakasvi: mätästävä, varret pystyjä kohenevia, lehdet harmaanvihreitä varren pituisia, hedetähkä perätön, emitähkiä 2-6 tiheässä perättömiä, tukilehti kukintoa selvästi pidempi.

Koko: 5 - 30 cm

Kasvupaikka: Rannoilla, kosteilla niityillä.

Levinneisyys: Melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa.

Mikrosienet:
ohdakkeensararuoste (Puccinia dioicae)

Muuta: Kasvista on kolme variaatiota: rantahernesara (var. viridula), sirohernesara (var. pulchella) ja lettohernesara (var. bergrothii).

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Rantahernesara on alueella melko harvinainen.

Kasvi kasvaa täällä lähes yksinomaan rannoilla. Se ei kestä muiden kasvien kilpailua eikä varjostusta. Helpoimmin sen löytää Kukkian rantakallioilta ihan vesirajasta, mutta se ei ole sielläkään yleinen eikä runsas.

Rautajärveltä Rauhamäen tien varresta löytyi kasvia myös suopellosta, mutta nykyisin se kasvusto on tuhoutunut umpeenkasvun vuoksi.

Rantahernesaraa on pidettävä silmällä.

Rekisteritieto kertoo (10 x 10 km tarkkuudella), että Häyläsuolta on kerätty (T. Mäkirinta 1962) lettohernesara (var. bergrothii). Se on alunperin määritetty tavalliseksi rantahernesaraksi, mutta uudelleen määrityksessä 1988 nimi on muutettu tähän harvinaisempaan variaatioon. Nykyään suolta ei ole enää löydetty hernesaroja.

Kirjallisuustiedot

 
    carex viridula