|
|
Lajikuvaus
Kuvaus: Tunturipihtisammal kuuluu pihtisammalten (Cephaloziaceae) heimoon. Suvussa on neljä vaikeasti toisistaan erotettavaa lajia. Verso on suikertava, ruskeanvihreä, tumma. Kylkilehdet kaksiliuskaiset, kuperat, kiinnittyneeet varteen poikkipäin, lehdet keskeltä 8 - 22 solua leveät. Liuskat kapean kolmiomaiset, tylpät, kärjessä yksi yksittäinen solu. Solut pienet, paksuseinäiset ja seinät ruskeat. Vatsalehdet puuttuvat.
Koko: Hyvin pienikokoinen, 5 - 15 mm pitkä, < 0,5 mm leveä.
Kasvupaikka: Kosteilla paikoilla, kallioilla, rannoilla, pientareilla, paljaalla maalla.
Levinneisyys: Paikoitellen koko maassa, pohjoisessa yleinen.
Muuta: Joskus lajia pidetään ainoastaan saksipihtisammalen alalajina, mutta erot siihen ovat kuitenkin löydettävissä lehti- ja solutuntomerkeistä.
|
|
Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa
Tunturipihtisammal kuuluu maksasammaliin ja saattaa kasvaa hyvin harvinaisena Luopioisissa.
Sammal on vaikeasti havaittavissa ja se sotkeutuu helposti saksipihtisammalen kanssa. Olen sen mielestäni useita kertoja löytänyt, mutta aina lopulta on todettu sen olevan vain hieman epämääräinen saksipihtisammal. Syksyllä 2022 löytyi Laipan alueelta Hirvijärven retkipolulta samaltupas, jonka päättelin jälleen kerran olevan tunturipihtisammalta. Ari Parnela tarkasti näytteen, mutta jäi epävarmaksi. Kuitenkin lähes kaikki tuntomerkit täsmäävät. Ainoa poikkeus on lehden muoto, jossa liuskat ovat teräväkärkiset.
Kuva on otettu mikroskoopin läpi Lemmenjoelta kerätystä näytteestä. 4. kuva ja pikkukuvat on Laipanmaan keräyksestä.
Maastotuntomerkki: Pieni koko (hyvä luppi!) Ei pysty määrittämään lajilleen ilman mikroskooppia.
Vertaa seuraaviin
Saksipihtisammal |
|