Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Lettonauhasammal
(Aneura pinguis)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 13.2.2018
 
 

 

aneura pinguis

 
   
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Lettonauhasammal kuuluu nauhasammalten (Aneuraceae) heimoon. Samassa suvussa on Suomessa kolme lajia. Lehdetön sekovarsi lähes liuskaton, epäsäännöllisesti harvahaarainen. Keskisuoni puuttuu. Verso tuntuu keskeltä kovalta ja paksulta. Lehden reuna on litteä ja kapealti yhden solukerroksen paksuinen (vain yksi kerros reunassa).

Koko: Sammal on 3 - 6 cm pitkä, 2 - 5 mm leveä ja kasvaa yksittäin tai pieninä ryhminä toisten sammalten seassa usein näkymättömissä.

Kasvupaikka: Rehevillä paikoilla: soilla, lähteiköissä, rannoilla, märällä turpeella. Meso-eutrofi.

Levinneisyys: Jokseenkin yleinen koko maassa.

Muuta: Kosmopoliitti.

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Lettonauhasammal kuuluu maksasammaliin ja on Luopioisissa harvinainen.

Sammalta on tähän mennessä tavattu kuudelta paikalta. Melko runsas kasvusto löytyy Puutikkalan Ansionmäestä, jossa sammalta on runsaasti lähdeojassa yhdessä lähdelehväsammalen ja purolähdesammalen kanssa. Toinen kasvupaikka on Kyynärön Saarijärven lähteikössä, jossa kasvia on niukalti ja sen seurana ovat okarahkasammal ja kilpilehväsammal. Syksyllä 2011 se löytyi myös Aitoon Häyläsuolta. Uusimmat löydöt ovat Padankosken Leppäjärveltä ja Kuohijoen Vähäjärveltä mesotrofiselta luhdalta.

Kuvat on otettu Kyynärön kasvupaikalta. Toisessa kuvassa on vain kasvupaikka, jossa mukanaolevien sammalten alta nauhasammalta on löytynyt.

Maastotuntomerkki: Nauhamaisuus, keskeltä kova verso.

Vertaa seuraaviin

Taskulapasammal
Kuppilapasammal
Isonauhasammal

 
    aneura pinguis