Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Kenosammal
(Amblyodon dealbatus)
CR
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 15.3.2019
 
 

 

Amblyodon dealbatus

  Amblyodon dealbatus  
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Kenosammal kuuluu nuijasammalten (Meesiaceae) heimoon. Sammal on sukunsa ainoa laji maassamme. Lehdet ovat puikeita, keskisuonellisia, kärjestä matalahampaisia. Solut ovat suuria, kuusikulmaisia ja ohutseinäisiä. Pesäkkeet ovat nuijamaisia ja sivulle kaartuvia.

Koko: Keskikokoinen sammal, jonka verso on 1 - 5 cm korkea. Pesäkeperä n. 5 cm pitkä. Muodostaa pieniä lyhytikäisiä kasvustomättäitä.

Kasvupaikka: Kosteilla kalkkipitoisilla paikoilla, lähdepurojen partaalla, letoilla, varjoisilla kalkkikallioiden valupinnoilla.

Levinneisyys: On tavattu paikoilellen eri puolilta maata, mutta tällä hetkellä tiedossa olevia kasvupaikkoja ei ole kovin montaa, viimeisimmät pohjoisesta.

Muuta: Taantunut maa- ja metsätalouden sekä rakentamisen seurauksena.

 

 

Kasvin löytöpaikoista

Kenosammal kuuluu kärkipesäkkeellisiin lehtisammaliin.

Sammalta ei ole koskaan löydetty Etelä-Suomen sisämaasta. Ahvenanmaalla ja etelärannikon kalkkialueilla se on kasvanut aikaisemmin, mutta nykyesiintymiä ei sielläkään Korppoota lukuunottamatta enää ole. Parhaiten sen voi löytää Kuusamon tai Lapinkolmion alueelta. Kesällä 2015 Utsjoen sammalretkeilyllä sammal löydettiin Pulmankijärveltä.

Kuvat on otettu Pulmankijärven esiintymästä.

Maastotuntomerkki: Pesäkkeen muoto, kasvupaikka.

Vertaa seuraaviin

Tihkunuijasammal
Isonuijasammal