Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    'Kehräsammal'
(Moerckia flotoviana)
DD
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 16.4.2020
 
 

 

Moerckia flotoviana

  Moerckia flotoviana  
   

Lajikuvaus

Kuvaus: 'Kehräsammal' kuuluu kehräsammalten (Pallaviciniaceae) heimoon. Suvussa on Suomessa neljä lajia. Verso muistuttaa Pellia-suvun lajeja. Aaltoreunaisissa lehdessä paksu keskisuoni, jonka alapuolella värittömiä ritsoideja. Sukuelimet keskisuonen yläpinnalla, jossa on myös kähäriä suomuja, ei kuitenkaan steriileissä osissa. Lehden poikkileikkauksessa näkyy kaksi johtojännettä.

Koko: Sammal on pieni (1 - 3 cm pitkä, <7 mm leveä), kasvaa vaaleanvihreinä kasvustoina.

Kasvupaikka: Letoilla ja kalkkivaikutteisilla kosteilla paikoilla.

Levinneisyys: Taksoni on uusi ja sen levinneisyys Suomessa on vielä huonosti tunnettu. Tavataan kuitenkin etupäässä pohjoisosista maata.

Muuta: Sammalella ei ole vielä suomenkielistä nimeä.

Uusimpien tutkimusten mukaan tämä letoilla kasvava kehräsammallaji on Suomessa vallitseva ja saattaa olla, ettei meillä esiinny ollenkaan Moerckia hibernicaa. Johtojännetuntomerkki ei kelpaa enää lajituntomerkiksi.

 

 

Kasvin löytöpaikoista

'Kehräsammal' kuuluu maksasammaliin.

Kehräsammalten suku on taksonomisen tarkastelun alla. Tämä laji on erotettu lettokehräsammalesta jo 1900-luvun alussa, mutta vasta viime vuosina ero on totutunut (vert. Lutukka 33. 2017). Sammalesta on syytä aina tehdä poikkileikkaus, johtojänetiden vuoksi. Lettokehräsammalelta ne puuttuvat. Sammal on löydetty myös EH-maakunnasta, mutta Luopioisista sen löytyminen on hyvin epätodennäköistä.

Kuvat on otettu Tervolan kasvupaikalta.

Maastotuntomerkki: Kasvupaikka ja kehrät verson pinnalla

Vertaa seuraaviin

Tunturikehräsammal
Lettokehräsammal