Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Kangaskynsisammal
(Dicranum polysetum)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 13.3.2018
 
 

 

Dicranum polysetum

 
   
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Kangaskynsisammal kuuluu kynsisammalten (Dicranaceaei) laajaan heimoon. Kynsisammalten suvussa on Suomessa 23 joskus hyvinkin vaikeasti toisistaan erotettavaa lajia. Kangaskynsisammal on kookas, sen lehdet ovat kärjestä piikkihampaiset, poikkipoimuiset, alle sentin mittaiset ja verson latvasta suorat, keskisuonen liistakkeet hampaiset. Varrella paksua, vaaleaa tai ruskehtavaa juurtumahapsistoa. Itiöpesäkkeitä löytyy 1 - 5 kpl vartta kohti.

Koko: Sammal on 5 - 10 cm korkea, pystykasvuinen ja muodostaa karikkeelle löyhiä kasvustoja ja peitteitä muiden sammalten joukkoon.

Kasvupaikka: Kuivat kangasmetsät, kalliot, hiekkamaat ja pientareet.

Levinneisyys: Yleinen koko maassa.

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Kangaskynsisammal kuuluu lehtisammaliin ja on Luopioisissa hyvin yleinen.

Sammalta on tavattu runsaana kuivilta kasvupaikoilta, jossa se muodostaa laajoja yhtenäisiä kasvustoja tai kasvaa yhdessä muiden kuivan kankaan sammalten kanssa. Viihtyy myös pieninä kasvustoina tuoreessa kangasmetsässä, jopa kosteissa painanteissakin. Yksi yleisimmistä sammalista metsissä.

Kuvat on otettu kuivassa kangasmetsässä Padankoskella. Samalla paikalla kasvoi myös seinäsammalta, kerrossammalta ja kangaskarhunsammalta.

Maastotuntomerkki: Aaltopoimuiset lehdet, huovastoinen varsi.

Vertaa seuraaviin

Kivikynsisammal
Turkkikynsisammal
Isokynsisammal

 
    dicranum polysetum   dicranum polysetum