Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Haapasuomusammal
(Radula complanata)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 16.12.2022
 
 

 

Radula complanata

 
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Haapasuomusammal kuuluu suomusammalten (Radulaceae) heimoon, josta Suomessa tavataan vain yksi suku ja siinä kaksi lajia. Sammal kiinnittyy alustaansa tiiviisti muodostaen suikertavia kasvustoja. Sen kylkilehdet muodostavat taskun, vatsalehtiä sillä ei ole. Sammal tuottaa runsaasti irtoavia suomuja. Solun sisällä on yksi ruskea öljykappale (kuva 2a). Pesäkkeitä on usein ja runsaasti.

Koko: Muodostaa joskus jopa parikymmentä senttiä laajoja kasvustoja.

Kasvupaikka: Sammal kasvaa yleisimmin suurten haapojen rungoilla läiskämäisesti varjon puolella (kuva 3), mutta sitä voi tavata myös toisinaan kosteilta kallioseinämiltä (kuva 4), jolloin sen voi sekoittaa karvesammaliin.

Levinneisyys: Yleinen koko maassa.

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Haapasuomusammal kuuluu maksasammaliin ja on Luopioisissa yleinen.

Sitä on tavattu runsaana kaikkialta sieltä, missä on suuria haapoja. Tällöin niihin ei saa päästä suoraa auringonvaloa, sillä silloin sammal jää pieneksi tai häviää kokonaan. Myös monelta emäksiseltä, valuvetiseltä kalliopinnalta sitä on löydetty. Purokivien sammalet on aina erikseen tarkastettu. Toistaiseksi Luopioisista ei ole purosuomusammalta löytynyt. Levinneisyyskartassa ei ole kaikkia löytöjä, koska aikaisemmin en merkinnyt muistiin näin yleisen sammalen kasvupaikkoja.

Kuva 1 on lehdosta Nokialta (takana tikanhiippasammal). Kuva 3 on otettu haavan rungolta Padankoskelta ja kasvilla on siinä tyypillinen vaaleanvihreä värinsä. Kuva 4 on otettu Kuohijoen kalkkilouhokselta ja pitkään se säilyi nimettömänä oudon värinsä ja kasvupaikkansa vuoksi ja osoittautui purosuomusammaleksi, Kuvat 2a ja b on kuvattu näytteestä..

Maastotuntomerkki: Suomumainen rakenne, irtoavat suomut (luppi!).

Vertaa seuraaviin

Runkokarvesammal
Purosuomusammal

 
    radula complanata   radula complanata