Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Tammenhärmä
(Erysiphe alphitoides)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Erysiphe alphitoides

 

Erysiphe alphitoides

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Tammenhärmä kuuluu kotelosienten kaareen ja härmäsienten heimoon. Suvussa on useita kymmeniä erilaisia piensieniä, jotka loisivat putkilokasveilla ja voidaan määrittää yleensä isäntäkasvin mukaan.

Tammenhärnä muodostaa vaaleaa laikukasta peitettä tammen lehdille, molemmin puolin lehteä. Härmä voi olla vanhemmiten likaisen harmaata. Kesällä siihen ilmestyy pistemäisiä mustia kotelorakkoja hajalleen tai pieniin ryhmiin.

Levinneisyys: Tammenhärmää tavataan Etelä- ja Keski-Suomesta, mutta se ei ole yleinen.

Muuta: Härmä ilmaantui Eurooppaan 1900-luvun alussa aiheuttaen epidemian tammikasvustoissa. Se levisi nopeasti ympäri Euroopan, mutta laantui sitten. Sieni kuitenkin vakiintui. Siitä ei ole puulle sanottavammin vahinkoa.

  Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Tammenhärmä on harvinainen sieni Luopioisissa siellä missä tammea on istutettuna. Siemenkarkulaisista sitä löytyy myös, mutta vähemmän.

Metsätammi on Etelä-Suomessa melko yleinen koristekasvi pihoissa ja puutarhoissa. Sen siementaimia löytyy vuosittain metsästä hyvinkin kaukaa asutuksesta.

Tammenhärmää on löytynyt lähes joka kesä istutetuilta metsätammilta, mutta sitä ei koskaan ole ollut kovin runsaasti. Yleensä vain muutamat oksan kärkilehdet ovat sienen saatuttamat.

Kuva 1 on otettu Luopioisten kirkolta hautausmaalta kerätystä näytteestä. Pienessä istutetussa metsätammessa härmää oli melko vähän vain muutamassa lehdessä. Kuvat 2 - 4 on tammen siementaimelta Holjasta ja tässä härmä oli runsaana ja peittävänä.

 
 

Isäntäkasvin muita piensieniä

Metsätammelta en ole löytänyt muita mikrosieniä. Tammella esiintyy usein monenlaisia äkämiä, jotka joskus muistuttavat erehdyttävästi loissieniä.

 

Löydetyt isäntäkasvit

Suom. nimi Latin. nimi
Luopioinen
Sienen yleisyys
Metsätammi Quercus robur
X
Harvinainen
       
 
  Erysiphe alphitoides   Erysiphe alphitoides