Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Polkusarannoki
(Anthracoidea karii)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 14.2.2020
 
 

Anthracoidea karii

 

Anthracoidea karii

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarakasveilla esiintyvät pullakkonoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-suvusta (pullakkonoet) meillä tavataan kolmisenkymmentä nokisienilajia.

Sarannoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Polkusarannoki esiintyy monilla sarakasveilla ja sitä tavataan loppukesästä.

Levinneisyys: Tätä nokisientä tavataan koko maasta.

Muuta: Euraasia, Pohjois-Amerikka.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Polkusarannoki on melko harvinainen piensieni Luopioisissa.

Polkusarannoen isäntäkasvit ovat yleisiä Luopioisissa.

Sientä olen tavannut kerran kesällä 2013 Laipasta ja toisen kerran pineltä suolta Padankoskelta. Laipassa sitä oli runsaasti tähtisaran pullakoissa pienellä kallionpainanteessa olevalla mesotrofisella suolla. Lähes kaikki sarakasvuston tähkät olivat vioittuneet noen vaikutuksesta. Samoin Padankoksella.

Polkusarannoen voi varmuudella määrittää vain mikroskoopilla, mutta toisaalta usäntäkasveilta ei ole löydetty Suomesta muita vastaavia pullakoissa loisivia nokia. Kasvustoa tulee pitää silmällä samoin kuin tähtisaroja nyt löydetyn paikan läheisillä soilla. Sieni on helppo huomata.

Kuvat 1 ja 2 on otettu Laipan erämaa-alueelta kerätystä tähtisaranäytteestä. Kuva 3 on Pelkosenniemeltä polkusaranäytteestä.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Monella saralla on lisäksi lehtinokia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia uricata
Puccinia dioicae

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Tähtisara Carex echinata
X
Harvinainen
Polkusara Carex brunnescens    
Harmaasara Carex canescens    
Äimäsara Carex dioica    
Korpisara Carex loliacea    
Lettosara Carex heleonastes    
Röyhysara Carex appropinguata