Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Hirssisarannoki
(Anthracoidea paniceae)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 14.2.2020
 
 

Anthracoidea paniceae

 

Anthracoidea paniceae

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarakasveilla esiintyvät pullakkonoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-suvusta (pullakkonoet) meillä tavataan kolmisenkymmentä nokisienilajia.

Pullakkonoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Sarannokia esiintyy hyvin monilla sarakasveilla ja niitä tavataan loppukesästä.

Levinneisyys: Tätä nokisientä tavataan harvalukuisena koko Suomesta, pohjoisessa yleisempiä.

Muuta: Eiraasia, Pohjois-Amerikka.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Hirssisarannoki on melko harvinainen piensieni Luopioisissa.

Tuppisara on yleinen pientareiden ja niittyjen laji, hirssisara on taantuva ja harvinainen lähdeperäisen maan laji, vaaleaasaraa löytyy vain Kurkisuolta.

Sientä olen tavannut muutaman kerran lähinnä lähteisiltä paikoilta. Kurkisuolta olen useana vuonna etsinyt nokea vaaleasarakasvustoista, mutta turhaan. Pohjoisempana olen sitä tavannut myös tältä lajilta.

Hirssisarannoen voi varmuudella määrittää vain mikroskoopilla, mutta toisaalta isäntäkasveilta ei ole löydetty Suomesta muita vastaavia nokia. Noki on helppo huomata, mutta koska nämä sarat eivät ole kovin yleinen ei nokikaan ole. Lisäksi esiintymisessä on paljon vaihtelua vuosittain.

Kuvat on otettu Rautajärven Niemisjärveltä.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Useilla saroilla on omat nokisienensä. Monella saralla on lisäksi lehtinokia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia uricata
Puccinia dioicae

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Tuppisara Carex vaginata
X
Harvinainen
Hirssisara Carex panicea
X
Harvinainen
Vaaleasara Carex livida