Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Maahumalanruoste
(Puccinia glechomatis)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 28.12.2015
 
 

Puccinia glechomatis

 

Puccinia glechomatis

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Maahumalanruoste kuuluu kantasienteen kaareen ja ruostesienten luokkaan. Sukuun kuuluu kymmeniä lajeja, jotka loisivat ruoho- ja heinäkasveilla.

Ruoste esiintyy kasvin lehtien alapinnalla. Talvi-itiöpesäkkeet ovat tummanruskeita ja paakkumaisia. Ne sjoittuvat yksittäin tai kehän muotoon suuremman keskuspaakun ympärille. Pesäkkeitä voi olla myös lehtisuonissa. Kasvin lehden yläpinnalla on yleensä lehden muusta väristä poikkeava laikku. Lehti alkaa myös näivettyä, jos sientä on runsaasti.

Väli-isännistä minulla ei ole tietoa.

Levinneisyys: Maahumalanruoste on ilmeisesti melko harvinainen sieni. Sitä on tavattu ainakin maakunnista A, U, EH ja PH.

Muuta: Euraasia

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Maahumalanruoste on harvinainen sieni Luopioisissa.

Huulikukkaiskasveihin kuuluva maahumala on laajentanut kasvualuettaan Luopioisissa viimeisten vuosikymmenien aikana leviämällä puutarhoista ja pihoista lähipientareille, rannoille ja metsiin. Joskus se muodostaa hyvinkin tiheitä ja peittäviä kasvustoja kosteille paikoille.

Ruostetta olen löytänyt muutamalta paikalta Padankoskelta sekä Rautajärven alueelta. Ruoste ei ole ollut kovin runsasta ja sen määrä on vaihdellut paljon vuosittain. Ensimmäisen kerran löysin ruostetta vasta 2000-luvulla.

Kuvat on otettu Jyväskylän Jyskästä pururadan varresta kerätystä näytteestä kesällä 2012.

 
 

Isäntäkasvin muita mikrosieniä

Lisäksi on löydetty maahumalanlehtilumi (Ramularia calcea). Tästä sienestä ei ole havaintoja Luopioisista, mutta se löytyminen on kyllä mahdollista.

 

Isäntäkasvit

Suom.nimi Latin.nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Maahumala Glechoma hederacea
X
Harvinainen