Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Akileijanhärmä
(Erysiphe aquilegiae var. aquilegiae)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 26.3.2020
 
 

Erysiphe aquilegiae var. aquilegiae)

 

Erysiphe aquilegiae var. aquilegiae)

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Akileijanhärmä kuuluu kotelosienten kaareen ja härmäsieneten luokkaan. Suvussa on useita satoja erilaisia piensieniä, jotka loisivat putkilokasveilla ja voidaan määrittää yleensä isäntäkasvin mukaan.

Akileijanhärmä muodostaa vaaleita laikukkaita peitteitä kasvin lehdille, varsille ja lehtiruodeille. Härmä voi olla vanhemmiten likaisen valkea jopa huopamaista. Härmää esiintyy usein jo alkukesästä ja myöhemmin kesällä siihen ilmestyy runsaasti pistemäisiä mustia kotelopusseja, jotka värjäävät lehden ja varsinkin varren tummaksi.

Levinneisyys: Akileijanhärmää tavataan melko yleisenä pohjoisinta Lappia lukuunottamatta koko maasta.

Muuta: Härmää esiintyy myös jalostetuissa akileijoissa. Mustakonnanmarjalla härmä on hyvin harvinainen ja se on tavattu vain eteläisimmästä Suomesta.
Lähes kosmopoliitti.

  Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Akileijanhärmä on yleinen sieni Luopioisissa siellä missä on akileijakasvustoja. Varsinkin talojen läheisyydessä koristeistutuksista levinneistä kasvustoista löytyy loppukesästä runsaasti härmää. Rentukkakasvustoista härmää löytyy huomattavasti harvemmin.

Lehtoakileija on Etelä-Suomessa harvinainen lehtojen kasvi, mutta kauniin kukkansa vuoksi luonnonkasvustoja on siirretty talojen pihaan jo kauan sitten. Näistä istutuksista kasvi on levinnyt takaisin luontoon talojen läheisyyteen ja on monin paikoin yleinen ja runsas. Rentukka on yleinen kosteikkokasvi.

Akileijanhärmä on akileijakasvustoissa joinakin kesinä hyvin yleinen ja runsas. Luonnonkasveja Luopioisissa ei varmuudella ole, joten härmän esiintymisestä luonnonkasveissa ei ole tietoa. Rentukalta härmää on tavattu vain muutaman kerran, mutta se jää helposti huomaamatta, kun rentukkakasvustot peittyvät loppukesästä muun kasvillisuuden alle.

Kuvat on otettu Padankosken Salimäestä, jossa sekä kasvi että sieni ovat yleisiä ja runsaita.

 
 

Isäntäkasvien muita piensieniä

Lehtoakileijalta on löydetty lisäksi akileijan-röllinruoste (Puccinia agrostidis), joka on hyvin tavallinen laji Etelä- ja Keski-Suomessa. Tämän sienen väli-isäntänä toimii nurmirölli (Agrostis capillaris).

Rentukalta tavataan parikin ruostetta: rentukanpikkuruoste (Puccinia calthae) sekä rentukanisoruoste (Puccinia calthaecola). Molemmat ovat melko yleisiä, mutta niiden esiintymisestä Luopioisissa ei ole tietoa.

 

Löydettyjä isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi
Luopioinen
Sienen yleisyys
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
X
Yleinen
Rantarentukka Caltha palustris
X
Harvinainen
Mustakonnanmarja Actaea spicata