Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
 

Rastin-nurmikanruoste
(Puccinia recondita)

LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 24.3.2020
 
 

Puccinia recondita

 

Puccinia recondita

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Rastin-nurmikanruoste kuuluu kantasienteen kaareen ja ruostesienten luokkaan. Sukuun kuuluu Suomessa n. 150 lajeja, jotka loisivat ruoho- ja heinäkasveilla. Maailmanlaajuisesti suvun sienilajeja on tuhansia.

Sieni muodostaa alkukesällä isäntäkasvin lehtien alapinnalle punakeltaisia helmi-itiöpesäkkeitä. Lehden yläpinnalle muodostuu vastaavaan kohtaan keltainen läiskä ja kuoppa.

Kesä- ja talvi-itiöpesäkkeet löytyvät loppukesästä heinäkasvin lehdiltä ja korsilta. Kesäitiöpesäkkeet ovat vaaleanruskeita, talvi-itiöpesäkkeet mustia.

Isäntäkasveja ovat leinikkikasvit (helmi-itiövaihe) ja heinäkasvit (muut vaiheet).

Levinneisyys: Ruoste on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Leinikin lisäksi sitä on merkitty kerätyksi kullerolta ja keltaängelmältä, sekä vehniöiltä.

Muuta: Euraasia

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Rastin-nurmikanruoste on harvinainen piensieni Luopioisissa.

Niittyleinikki ja nurmipuntarpää ovat yleisiä pientareiden ja niittyjen kasveja Luopioisissa.

Ruosteen olen löytänyt niittyleinikiltä vain kerran, vaikka olen yrittänyt aina keväisin sitä katsella. Puntarpäältä en ole löytänyt sitä kertaakaan. Lajin on oltava yleisempi, mutta sitä ei vain tahdo huomata. Toisaalta tässä on myös lajillista sekaannusta. Monia muita ruosteita on yhdistetty tähän lajiin, enkä ole niistä kaikista selvillä.

Kuvat on otettu niityltä Padankoskelta.

 
 

Isäntäkasvien muita piensieniä

Niittyleinikillä on lisäksi leinikinlehtihome (Peronospora hiemalis), kolme nokea (Entyloma microsporum, Entyloma ranunculorum, Urocystis ranunculi) sekä leinikinhärmä (Erysiphe aquileciae var. ranunculi).

Nurmipuntarpäällä esiintyy mm. kaksi nokea (Urocystis alopecuri, Ustilago alopecurivora) sekä torajyvä (Claviceps purpurea).

 

Löydettyjä isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Niittyleinikki Ranunculus acer
X
Harvinainen
Nurmipuntarpää Alopecurus pratensis