Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Mutasarannoki
(Anthracoidea limosa)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 14.2.2020
 
 

Anthracoidea limosa

 

Anthracoidea limosa

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Sarakasveilla esiintyvät pullakkonoet kuuluvat kantasienten kaareen, varsinaisten nokisienten luokkaan ja Ustilaginales-lahkoon. Anthracoidea-suvusta (pullakkonoet) meillä tavataan kolmisenkymmentä nokisienilajia.

Sarannoet esiintyvät eri saralajien pullakoissa. Nokisieni tuhoaa pullakon sisältäpäin ja näkyy ulospäin pullakon suurenemisena ja lopulta repeämisenä, jolloin musta itiömassa pääsee purkautumaan ulos ja tahraa koko tähkän. Noet voidaan määrittää joko isäntäkasvin avulla tai mikroskoopilla.

Pullakkonokia esiintyy hyvin monilla sarakasveilla ja niitä tavataan loppukesästä.

Levinneisyys: Tämä nokisieni esiintyy muutamalla lähisukuisella saralla ja niiden risteymillä. Nokea tavataan koko maasta.

Muuta: Eurooppa, Pohjois-Amerikka

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Mutasarannoki on melko harvinainen piensieni Luopioisissa.

Muta- ja riippasara ovat yleisiä saroja avosoilla ja rantasoistumilla. Harsusara kasvaa vain Pohjois-Suomessa.

Sientä olen tavannut vain muutaman kerran. Sitä löytyi niukalti riippasaralta Laipasta pienen kallionpainanteen mesotrofiselta suolta kesällä 2013. Toinen löytö on vuosien takaa Kurkisuolta, jossa sientä esiintyi vain yhdessä mutasaran versossa.

Mutasarannoen voi varmuudella määrittää vain mikroskoopilla, mutta toisaalta näiltä saroilta en tiedä löydetun Suomesta muita vastaavia pullakoissa loisivia nokia. Todennäköisesti noki on yleisempi. Sen huomaa kyllä helposti, mutta aina ei kiinnitä huomiota suon yleisiin saroihin. Nokien esiintyminen on myös hyvin vaihtelevaa eri vuosina.

Kuvat on otettu Laipan erämaa-alueelta kerätystä näytteestä.

 
  Isäntäkasvien muita piensieniä

Saroilla esiintyy useita muitakin Anthracoidea-suvun nokisieniä, jotka tuhoavat kasvin pullakoita. Monella saralla on lisäksi lehtinokia.

Lisäksi saroilta on löydetty kymmenkunta erilaista ruostesientä, joiden helmi-itiövaiheen voi löytää mykerökukkaiskasveilta, nokkoselta, herukoilta, vilukolta, esikoilta tai naamakukkaiskasveilta. Esim.

Puccinia uricata
Puccinia dioicae

Kanervisaralta (Carex ericetorum) on löytynyt lisäksi harvinainen nivelrihmasieni.

 

Sienen isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Mutasara Carex limosa
X
Harvinainen
Riippasara Carex paupercula
X
Harvinainen
Harsusara Carex rariflora