Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Linnunsilmänruoste
(Puccinia chrysosplenii)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 24.3.2020
 
 

Puccinia chrysosplenii

 

Puccinia chrysosplenii

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Linnunsilmänruoste kuuluu kantasienteen kaareen ja ruostesienten luokkaan. Sukuun kuuluu Suomessa n. 150 lajeja, jotka loisivat ruoho- ja heinäkasveilla. Maailmanlaajuisesti suvun sienilajeja on tuhansia.

Sieni esiintyy kasvin lehtien alapinnalla. Talvi-itiöpesäkkeet ovat tummanruskeita ja ne sjoittuvat vaaleankeltaisten tai harmahtavien läiskien keskelle. Pesäkkeitä voi olla myös lehtiruodeissa. Pesäkkeet ovat hyvin pieniä eikä niitä aina erota paljaalla silmällä. Suurena ryhmänä ne näkyvät tummina läiskinä vaaleaa taustaa vasten. Kasvin lehden yläpinnalla on vastaavalla kohdalla lehden vihreää väriä vaaleampi laikku. Lehti alkaa myös lakastua, jos sientä on runsaasti. Sienen kohdalle lehden yläpinnalle tulee ensin kuoppa ja lopulta reikä.

Levinneisyys: Linnunsilmänruostetta tavataan Etelä- ja Keski-Suomesta. Sieni on ilmeisesti melko harvinainen. Sitä on tavattu ainakin maakunnista V, U, St, EH, PH ja PS.

Muuta: Euraasia

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Linnunsilmänruoste on harvinainen sieni Luopioisissa.

Rikkokasveihin kuuluva linnunsilmä on taantunut viimeisten vuosikymmenien aikana, koska sille sopivia kasvupaikkoja on tuhoutunut metsätalouden toimesta. Lähteiköt ovat kuivuneet ja pienet purot aurattu kuiviksi uriksi.

Ruostetta olen löytänyt vain pari kertaa Padankosken alueelta ja Vahlajärven laskupuron kasvustoista sekä Kirkonkylän alueelta. Ruoste ei ole ollut kovin runsasta ja sen määrä on vaihdellut paljon vuosittain. Olen tavannut ruostetta myös Jyväskylän seudulta Jääskelästä, Muuramenharjun lähteiköistä ja Lohjan seudun lähteiden tihkupinnoilta.

Kuvat on otettu lähteisen puron notkosta Padankoskelta kerätystä näytteestä.

 
 

Isäntäkasvin muita piensieniä

Linnunsilmänlehtihome (Peronospora chrysosplenii). Sienestä on muutama havainto Luopioisista.
Linnunsilmänlaikkunoki (Entyloma chrysosplenii) on harvinainen sieni Luopioisissa.

 

Isäntäkasvit

Suom.nimi Latin.nimi Luop. Yleisyys
Linnunsilmä Chrysosplenium alterinifolium
X
Harvinainen