|
Lajikuvaus
Kuvaus: Koirankielenkolohärmä kuuluu kotelosienten kaareen ja härmäsienten luokkaan. Suvussa on useita lajeja (> 60), jotka loisivat putkilokasveilla ja voidaan määrittää yleensä isäntäkasvin mukaan.
Koirankielenkolohärmä muodostaa keskikesästä alkaen vaaleaa tai harmaata rihmastoa kasvin lehtien yläpinnalle ja varsille. Sieni on helppo huomata tässä vaiheessa, koska se vääntää lehtiä ja varsia outoon asentoon. Pistemäisiä mustia kotelopusseja esiintyy lehdillä.
Levinneisyys: Härmää tavataan hyvin yleisenä Etelä- ja Keski-Suomesta usealta eri isäntäkasvilta. Yleisin se näyttää olevan peltolemmikillä, joka on sen pääisäntä.
Muuta: Euraasia, Pohjois-Amerikka, Afrikka.
Härmä on uusimpien tutkimusten mukaan ryhmälaji ja pilkottavissa useaksi lajiksi: lemmikinkolohärmä (G. asperifolii), imikänkolohärmä (G. asperifoliorum) |
|
Sienen löytöpaikoista Luopioisissa
Koirankielenkolohärmä on melko yleinen piensieni Luopioisissa.
Peltolemmikki on hyvin yleinen rikkakasvi Luopioisissa, imikkä on yleinen lehdoissa ja raunioyrtti kasvaa monien kylien läheisyydessä koristekarkulaisena, kuten myös puistolemmikki.
Koirankielenkolohärmä olen löytänyt neljältä isäntäkasvilta. Se on usein ollut runsas ja peittänyt koko verson tai lehden alleen. Joka vuosi sitä ei esiinny yhtä paljon, mutta lähes joka vuosi olen sitä kuitekin tavannut. Kotelopusseja en ole koskaan nähnyt.
Luopioisista on tavattu sekä lemmikinkolohärmä että imikänkolohärmä, mutta ei tätä nimilajia. Tämä tietenkin vain, jos ne voidaan määrittää pelkän isäntäkasvin mukaan.
Kuvat 1 ja 2 on otettu peltolemmikiltä Eurajoen Irjanteelta, 3 ja 4 lehtoimikältä padankoskelaisesta lehdosta. |
|