Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Herukanhärmä
(Podosphaera mors-uvae)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 25.3.2020
 
 

Podosphaera mors-uvae

 

Podosphaera mors-uvae

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Herukanhärmä kuuluu kotelosienten kaareen ja härmäsienten luokkaan. Suvussa on yli sata muuta härmäsientä, monet ovat hyvin yleisiä.

Sieni muodostaa karviaisen lehdille, varsille ja marjoihin valkoisia peitteitä, kuin kuuraa. Rihmasto on hyvin näkyvää, aluksi vaaleaa mutta tummuu vähitellen ruskeaksi, lopulta mustaksi. Kotelorakot muodostavat likaisenruskeita läiskiä. Sieni on paha tuholainen herukkakasvustoissa.

Levinneisyys: Sieni on yleinen kasvatetuilla mustaherukalla ja karviaisella Etelä- ja Keski-Suomessa, luonnon herukoilla harvinainen.

Muuta: Härmä todettiin ensin Amerikassa 1800-luvulla. Se levisi 1900-luvun alussa Eurooppaan. Sieni tavattiin Suomesta ensi kerran vuonna 1902. Vieraslaji.

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Herukanhärmä on melko yleinen piensieni Luopioisissa.

Herukoita viljellään puutarhoissa yleisinä marjakasveina. Ne myös villiintyy vanhoihin puutarhoihin ja niiden lähialueille.

Härmää olen tavannut runsaina kasvustoina lähes joka kesä vanhoissa pensaissa. Härmä iskee varsinkin karviaisen maatiaislajikkeeseen, siihen jolla on karvaiset marjat (kuvat). Lopulta se tuhoaa marjat kokonaan. Uudemmista lajikkeista en sientä ole löytänyt. Mustaherukalta sientä tapaa vuosittain, punaherukalta en ole sitä tavannut.

Kuvat 1 ja 2 on otettu karviaiselta Padankoskelta Salimäen puutarhasta, kuvat 3 ja 4 Kangasalan Haapasaaresta mustaherukalta.

 
 

Isäntäkasvin muita piensieniä

Karviaisella esiityy tämän sienen lisäksi herukan-saranruoste (Puccinia ribesii- caricis) sekä herukanvalkolaikkusieni (Mycosphaerella ribis).

Karviaisen lehdillä elää myös kotimainen karviaishärmä (Erysiphe grossulariae), joka kuitenkin on harvinainen.

Herukoilla on monenlaisia sienitauteja, jotka vaivaavat herukkaviljelmiä.

 

Löydettyjä isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Karviainen Ribes uva-grispa
X
Yleinen
Mustaherukka Ribes nigrum
X
Harvinainen
Taikinanmarja Ribes alpinum    
Punaherukka Ribes spicatum coll.    
 
  Podosphaera mors-uvae   Podosphaera mors-uvae