|
|
Lajikuvaus
Kuvaus: Nuppuvarstasammal kuuluu lehväsammalten (Mniaceae) heimoon. Varstasammalten sukuun kuuluu 21 vaikeasti toisistaan erotettavaa lajia. Sammalen lehdet ovat suippokärkiset, yläosasta hampaiset. Varsi on yläosasta vihertävä, alaosasta punertava. Sammalen lehtihangoissa on 3 - 6 kpl kellanruskeita pulleita itujyväsiä (pikkukuva), joiden päässä on ylöspäin suuntautuneita monisoluisia lehtijäänteitä. Pesäkkeet harvinaisia.
Koko: Pieni pysty sammal (n. 1 - 2 cm), muodostaa löyhiä kasvustoja kivennäismaalle.
Kasvupaikka: Sammalen kasvupaikat ovat rannoilla, hiekkateillä, pellon ja teiden pientareilla, kostealla hiekkaisella maalla (kuva 3).
Levinneisyys: Sammalen levinneisyys on huonosti tunnettu, mutta sitä tavataan paikoitellen koko maasta.
Muuta: Pioneerilaji.
|
|
Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa
Nuppuvarstasammal kuuluu lehtisammaliin ja on Luopioisissa melko yleinen.
Sammalta on löydetty kosteilta metsäautoteiltä, rannoilta, penkereiltä ja notkelmista, missä muu kasvillisuus on harvaa. Se on hämmästyttävän yleinen tällaisilla paikoilla ja löytyy retken jälkeen keräysten joukosta lähes aina. Kirjatietojen mukaan sen pitäisi olla hyvin harvinainen sammal.
Sammalta olen löytänyt sammaloituneelta metsäautotieltä Padankoskelta sekä vanhasta sorakuopasta Kuohijoelta. Kasvupaikallaan sitä oli vähän, mutta samoilla paikoilla kasvoi runsaasti muitakin pieniä Pohlia-lajeja, joten sen todellista määrää on vaikea sanoa. Jatkossa näihin pieniin sammaliin on kiinnitettävä enemmän huomiota.
Kuvat on otettu Padankosken kasvupaikalta ja sieltä kerätystä näytteestä.
Maastotuntomerkki: Itujyvästen määrä ja muoto (hyvä luppi!). Varmistettava aina mikroskoopilla.
Vertaa seuraaviin
Törmävarstasammal
Silmuvarstasammal
Pohjanvarstasammal
Rihmavarstasammal
Vuorivarstasammal
Ituvarstasammal |
|