Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Nuppihuopasammal
(Aulacomnium androgynum)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 18.6.2017
 
 

 

Aulacomnium androgynum

 
aulacomnium androgynum
 
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Nuppihuopasammal kuuluu huopasammalten (Aulacomniaceae) heimoon. Samassa suvussa on Suomessa 3 lajia. Versot kellanvihreät, pystyt, lehdet keskisuonelliset, teräväkärkiset. Lisääntyy kasvullisesti itulehdistä, joita syntyy varren latvaan nuppimaiseen osaan (kuva 2b).

Koko: Sammal pienikokoinen, tiiviitä mättäitä muodostava.

Kasvupaikka: Kallionraoissa, humuksella, lahopuulla lehdoissa ja sekametsissä.

Levinneisyys: Jokseenkin yleinen etelässä ja rannikolla, sisämaassa paikoittainen, puuttuu Keski-Suomesta ja siitä pohjoiseen.

Muuta:

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Nuppihuopasammal kuuluu lehtisammaliin ja on Luopioisissa harvinainen.

Sammal on sisämaassa harvinainen kallionkolojen ja rantojen kasvi. Se löytyi kesällä 2011 Haltianselän rantatörmästä Iitinlahden rannalta. Kasvuston koko jäi arvioimatta, mutta vastaavilta paikoilta sitä voisi jatkossa etsiä muualtakin. Lisäksi se on löydetty kesällä 2014 Padankoskelta parilta paikalta ja Laipanmaalta Laurilankalliolta.

Kuva 1 ja 2b on otettu Padankosken Kyläjärven kasvustosta kerätystä näytteestä ja kuvat 2a ja 3 on otettu Keuruun Huhkojärven varjoisasta kalliopahdasta, jossa lajia kasvoi pienellä alueella kallionraossa keväällä 2011. Tämä löytö oli ensimmäinen PH-eliömaakuntaan. Kuva 4 on otettu Viron Saarenmaalta.

Maastotuntomerkki: Koko, nuppimainen varren latva.

Vertaa seuraaviin

Lahosammal

 
    aulacomnium androgynum   Aulacomnium androgynum