Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Mäkäränsammal
(Hygrobiella laxifolia)
VU
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 15.3.2019
 
 

 

Odontoschisma denudatum

  Odontoschisma denudatum  
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Mäkäränsammal kuuluu mäkäränsammalten (Hygrobiellaceae) heimoon ja on sukunsa ainoa laji Suomessa. Sammal on pieni, oliivinvihreä tai ruskehtava. Kasvustossa on usein runsaasti flagellimaisia stoloneja. Kylkilehdet puolittain sepiviä, pystyjä, elliptisiä, kaksiliuskaisia. Tylpät liuskat ovat noin kolmasosan lehtilavasta. Vatsalehdet kylkilehtien kaltaiset. Lehtisolut pitkiä ja kapeita, kulmikkaita. Gemmat puuttuvat. Pesäkkeet kapean eliptisiä, punaruskeita.

Koko: Sammal on 0,5 - 2 cm pitkä ja < 1 mm leveä. Se kasvaa muiden sammalten seassa tai muodostaa pieniä yhtenäisiä kasvustoja.

Kasvupaikka: Koskikivillä ja valuvetisillä kallioilla.

Levinneisyys: Harvinainen Tunturi-Lapissa.

Muuta: Erillinen löytö EH-maakunnasta koskikiveltä.

 

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Mäkätänsammal kuuluu maksasammaliin ja sitä ei ole löydetty Luopioisista.

Sammalta en ole täältä etsinyt, koska sitä on pidetty puhtaasti Lapin sammalena ja sielläkin harvinaisena. Suuri yllätys olikin, kun Ari Parnela löysi sen EH-maakunnasta yhteisellä retkellämme. Sammal kasvoi sille luonteenomaisessa paikassa kivellä keskellä vuolasta koskea. Norjassa ja Ruotsissa sammalella on eteläisiä kasvupaikkoja, mutta silloinkin se kasvaa vuorilla. Sen löytyminen Luopioisista on epätodennäköistä.

Mikroskooppikuvat on otettu kerätystä näytteestä.

Maastotuntomerkki: Hento verso, kasvupaikka.

Vertaa seuraaviin