Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Ristikukkaishärmä
(Erysiphe cruciferarum)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 26.3.2020
 
 

Erysiphe cruciferarum

 

Erysiphe cruciferarum

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Ristikukkaishärmä kuuluu kotelosienten kaareen ja härmäsienten luokkaan. Suvussa on useita satoja erilaisia piensieniä, jotka loisivat putkilokasveilla ja voidaan määrittää yleensä isäntäkasvin mukaan.

Ristikukkaishärmä muodostaa vaaleita säteettäisiä laikkuja kasvin lehdille, varsille, hedelmiin ja lehtiruoteihin. Härmää esiintyy usein jo alkukesästä ja myöhemmin kesällä siihen ilmestyy runsaasti pistemäisiä mustia kotelopusseja, jotka värjäävät lehden tummaksi. Härmä voi lopulta peittää koko kasvin ja lopulta tukahduttaa sen.

Levinneisyys: Härmää tavataan Etelä-Suomesta eikä se ole kovin yleinen. Se esiityy vain muutamalla yleisellä ristikukkaiskasvilla eikä ole levinnyt niilläkään kovin hyvin. Lisäksi sitä on löydetty usealta harvinaisemmalta ristikukkaiskasvilta.

Muuta:

 

Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Ristikukkaishärmä on harvinainen sieni Luopioisissa ja sitä on tavattu vain pihoista karanneilta illakkokasvustoilta ja kerran lutukalta.

Illakko on melko yleinen koristekasvina ja leviää helposti itsenäisiksi kasvustoiksi pihoihin ja pientareille. Pölkkyruoho, lutukka ja rikkaukonnauris ovat hyvin yleisiä rikkakasveja. Muut isännät ovat satunnaisia, vain litutillillä on vakiintunut kasvusto kirkonkylällä.

Ristikukkaishärmä on löytynyt vain muutaman kerran kirkonkylältä ja Padankoskelta, mutta sitä esiintyy lähes joka vuosi ja se saattaa olla hyvin runsas ja helposti havaittava, varsinkin loppukesästä.

Kuvat on otettu Jyväskylän Jyskästä puutarhasta levinneestä illakkokasvustosta.

 
 

Isäntäkasvien muita piensieniä

Illakolta ei ole löydetty muita piensieniä.

Lutukalla, litutillillä, rohtopernaruoholla ja rikkaukonnauriilla esiintyy lisäksi lutukankalkkisieni (Albugo candida), joka kuuluu munasieniin ja on todellisuudessa ruskea levä.

Rantaukonnauriilta on löydetty ukonnauriinruoste (Puccinia holboellii).

 

 

Löydettyjä isäntäkasveja

Suom. nimi Latin. nimi
Luopioinen
Sienen yleisyys
Illakko Hesperis matronalis
X
Harvinainen
Lutukka Capsella bursa-pastoris
X
Harvinainen
Pölkkyruoho Arabis glabra
 
Litutilli Descurainia sophia    
Rikkaukonnauris Erysimum cheiranthoides    
Rantaukonnauris Erysimum strictum    
Silkkiunikko Papaver rhoeas    
Siperianunikko Papaver croceum    
Rohtopernaruoho Sisymbrium officinale