Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
  Lutukankalkkisieni
(Albugo candida)
LC
  Lajisivulle Etusivulle Ohjeet ja selitteet Päivitys: 27.3.2020
 
 

Albugo candida

 

Albugo candida

 
 

Lajikuvaus

Kuvaus: Lutukankalkkisieni kuuluu munasienten luokkaan (Oomycetes), jonka lajit muistuttavat sieniä, mutta siirrettiin 1990-luvulla ruskeiden levien kaareen. Näitä on aikaisemmin kutsuttu myös leväsieniksi. Muita tunnettuja munasieniä ovat mm. perunaruton (Phytophthora infestans) ja rapuruton (Aphanomyces astaci) aiheuttajat.

Lutukankalkkisieni ei ole siis oikeastaan sieni vaan levä. Se värjää kasvin lehdet ja varren vaalean harmaaksi ja laikukkaaksi. Myöhemmin laikut yhdistyvät ja kasvi peittyy kalkkia muistuttavan kuorimaisen peitteen alle. Loppuvaiheessa tauti vääristää kasvia voimakkaasti.

Lutukankalkkisientä voi löytää kesäkuun puolivälistä alkaen alkusyksyyn saakka lutukan kasvupaikoilta pientareilta, puutarhoista ja pihoilta.

Levinneisyys: Lutukankalkkisientä tavataan paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomesta.

Muuta:

  Sienen löytöpaikoista Luopioisissa

Lutukankalkkisieni on melko yleinen piensieni Luopioisissa.

Lutukka ja rikkaukonnauris ovat alueella yleisiä, muut isäntäkasvit ovat satunnaisia.

Sientä olen tavannut vuosittain teiden pientareiden ja pihanreunojen lutukkakasvustoista. Koskaan se ei peitä kaikkia versoja alleen eikä ole siksi vallitseva eikä runsas, mutta yksittäiset versot saattavat olla pahoin taudin runtelemat ja vääristämät. Myös rikkaruohoina puutarhassa kasvavilta lutukoilta tautia on muutaman kerran tavattu. Se tuntuu esiintyvän useimmin kuivina kesinä.

Lutukankalkkisientä on tavattu Luopioisista vain lutukalta. Litutilliä kasvaa kirkonkylällä ja sen kasvuston olen usein tarkistanut. Rikkaukonnauriilta olen sitä myös etsinyt, mutta toistaiseksi turhaan.

Kuvat on otettu Eurajoen Irjanteella ketomaiselta kasvupaikalta.

 
 

Isäntäkasvin muita piensieniä

Lutukalla esiintyy myös ristikukkaishärmä (Erysiphe cruciferarum). Sitä en ole löytänyt vielä Luopioisista tältä isäntäkasvilta.

 

Sienen isäntäkasvit

Suom. nimi Latin. nimi Luopioinen Sienen yleisyys
Lutukka Capsella pursa-pastoris
X
Melko yleinen
Rikkaukonnauris Erysimum cheiranthoides
 
Litutilli Descurainia sophia    
Rohtopernaruoho Sisymbrium officinale