Header image
line decor
   ............info(at)luopioistenkasvisto.fi
line decor
    Peltotädyke
(Veronica agrestis)
LC
  Lajit: suomi Lajit: tieteellinen Ohje Päivitys: 1.2.2016
 
 

 

thlaspi arvense

Vertaa Persiantädyke Ketotädyke
  Kevättädyke Nurmitädyke
   
   

Lajikuvaus

Kuvaus: Peltotädyke on yksivuotinen naamakukkaiskasvi, jonka varsi on rento ja karvainen, lehdet lyhytruotiset, puikeat, pitkulaiset ja tylppähampaiset, kukat ovat yksittäin lehtihangoissa, valkoiset-vaaleansiniset, kukkaperät ovat noin sentin mittaiset, hedelmä on kota ja se on pituuttaan leveämpi, reuna nystykarvainen.

Koko: 5 - 30 cm

Kasvupaikka: Pelloilla ja puutarhoissa.

Levinneisyys: Harvinainen rikkakasvi Etelä-Suomessa, sisämaassa harvinaisempi.

Mikrosienet:
tädykkeenhaituhärmä (Podosphaera fuliginea)

Muuta:

 

Kasvin löytöpaikoista Luopioisissa

Peltotädyke on löydetty alueelta muutamia kertoja.

Kerran se kasvoi viljapellossa Padankoskella, josta se löytyi viljan korjuun jälkeen. Sitä kasvoi sänkipellossa muutaman neliön alueella melko runsaasti. Kasvupaikka tuhoutui syyskyntöjen yhteydessä.

Kasvi löytyi myös yksittäisenä Aitoosta Anna Tapion koulun kasvimaasta, josta Hannu Alen sen löysi. Rautajärven kartanon puutarhasta sen löysi Lauri Oesch kesällä 2009. Siellä se on kasvanut useita vuosia ja säilynee edelleenkin seuranaan mm. pihakurjenpolvi. Kesällä 2010 sitä löytyi sitten useammastakin paikasta sänkipelloilta Rautajärveltä.

Kesällä 2011 peltotädykettä löytyi yllättävän paljon, mm. kaksi uutta kasvupaikkaa toinen Niittylahdesta ja toinen Koivulahdesta, talojen kasvimailta. Molemmissa paikoissa se oli kasvanut kauan ja runsaana.

Ilmeisesti yleistynyt tai jäänyt aikaisemmin huomaamatta.

Kirjallisuustiedot

 

 
    veronica agrestis